Köszöntő

Köszöntő

Utolsó frissítés: 2022 január 27.

Mindnyájan jártunk egyszer az Egyetemre!  

Bármennyi időt is töltöttünk az Egyetemen – 2, 3, 5 vagy 8 évet –, oklevelünk megszerzésétől életünk végéig az intézmény öregdiákjainak tartjuk magunkat, s ekképpen tüntetnek fel minket a levéltárban őrzött dokumentumok is. Ez egy olyan meghatározó és fontos korszak, amely mind az Egyetemnek, mind pedig végzett diákjainak egy életre szóló kötődést jelent.

Ma, amikor a hazai felsőoktatásban minden új, különösen fontosnak tartom, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kezet nyújtson alumni társadalma felé. Az alma maternek kell megtennie az első lépést azért, hogy élő kapcsolatot létesítsen régi hallgatóival, a mindenkori végzősöket pedig el se engedje; ne váljék üres szólammá az az ígéret, hogy mindig visszavárjuk őket, tartozzunk tényleg egy közösségbe!

Az Egyetem 2021 februárjában kezdte meg munkáját új nevén, alapítványi működési formában, megbecsülve jogelődjeinek hagyományait. Meggyőződésem, hogy társadalmi kapcsolatainkat leghatékonyabban az öregdiákok segítségével, közreműködésével bővíthetjük. Számos területen dolgozhatunk együtt, segíthetjük egymást. Az elméleti és a gyakorlati oktatás, a duális képzés elképzelhetetlen diplomásaink tapasztalatainak bevonása nélkül, de a szakdolgozatok értékelésében is számítunk közreműködésükre.

Az élet a múltban is sokszor hozta úgy, hogy szakmai közösségeink tagjai a dolgos évtizedek alatt kollégákká váltak, akár Gödöllőn – ahol magam is egyetemista voltam –, Budapesten, Gyöngyösön, Keszthelyen, Kaposváron vagy Szarvason végeztek. A MATE, mint öt campusú, az ország szinte egész területét lefedő univerzitásként erre most már a graduális képzés éveiben lehetőséget ad.   

A most induló MATE alumni program – amelyhez csatlakozásra buzdítok mindenkit – segítséget kíván adni csoport- és évfolyam-találkozók szervezéséhez, egyben támogatja a kapcsolatteremtést a végzettek, a jelenlegi hallgatók, az oktatók és a munkáltatók között. Az Egyetem és diplomásai is nyomon tudják követni maguk között szakmai karrierjük kibontakozását, egyben az alma mater oktatási, kutatási és gyakorlati munkáját.

Szeretnénk, hogy minél több volt hallgatónk "hazajárjon", újra kapcsolatba kerüljön iskolájával.

Dr. Gyuricza Csaba
​​​​​​​rektor